Вотът може да сложи край на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас

В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Вотът може да сложи край на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас.

Това са третите поред избори, след европейските и местните. Анализаторите трудно прогнозират каква ще е избирателната активност, особено в разгара на натоварения туристически сезон. Все пак те дават преднина на „Нова демокрация“ пред СИРИЗА.

Пет неща, които трябва да знаем за изборите в Гърция на 7 юли

Ако планирате пътуване към Гърция днес, имайте предвид, че контролът по пътищата ще бъде повишен. Тол таксите по магистралите в южната ни съседка ще бъдат премахнати, но само за местните жители.

Изборният ден започна спокойно и без напрежение, но с леки закъснения в някои избирателни секции, като тази, в която гласува бившият премиер Йорго Папандреу, която не отвори навреме и се наложи той да чака пред вратите на секцията. До момента всички политически лидери вече гласуваха и направиха своите изявления.

Предварителните избори бяха предизвикани, след като на евроизборите управляваща партия СИРИЗА претърпя съкрушителна загуба, с което гърците показаха, че вече са изморени от икономии и са гневни заради Македония. Именно тази вълна на недоволства яхна опозицията, която днес се очаква да се завърне като победител. Това прогнозират и проучванията на общественото мнение, които дават разлика между 9 и 12 пункта  в полза на "Нова демокрация".

Очакванията са за абсолютно мнозинство в гръцкия парламент. За 250 депутатски места се борят днес политическите формации от общо 300 в парламента. Според гръцката законодателна особеност, победителят получава бонус от 50 депутатски места. Очакванията са за взривяваща победа на Консервативната опозиция и "Нова демокрация", а дори да загуби изборите днес Ципрас, той цели да постигне поне една минимална цел - СИРИЗА да се утвърди като основна политическа сила вляво от центъра.

Изборният ден продължава до 19:00ч., след което ще бъдат оповестени резултатите. Неокончателни резултати и вероятното разпределение на депутатски места се очаква около 21:00ч.

Кореспондент: Бойка Атанасова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.