„Нова демокрация” ще има 158 депутати в 300-местния парламент

Гърция вече има нов премиер. Това е Кириакос Мицотакис. 51-годишният потомствен политик застава начело на страната, след като консервативната партия „Нова демокрация” отбеляза изразителна победа срещу досегашните управляващи комунисти от СИРИЗА.

По какъв път ще поеме Гърция след убедителната победа на опозицията?

Бащата на Мицотакис е премиер на страната през 90-те години, а сестра му Дора Бакояни кмет на Атина по време на олимпиадата през 2004-та. По-късно е и външен министър на Гърция. Мицотакис е бил министър на административната реформа, натоварен с нелеката задача да уволни държавните служители в рамките на програмата за реформи.  

Новият премиер на Гърция положи клетва в президентския дворец пред държавния глава, патриарха, съпругата си и трите им деца. Обеща и нови мерки за икономиката.

„Имам дълбока вяра в неизчерпаемите способности на народа ни, искам да го видя проспериращ и да възвърна загубеното му самочувствие”, каза Мицотакис.  

Юнкер поздрави Мицотакис за изборната му победа

Като победител, десноцентристката „Нова демокрация” получава 50 допълнителни места и ще има 158 депутати в 300-местния парламент. Така управляващата СИРИЗА губи позициите си.

„Приемаме решението на хората с високо вдигната глава, защото знаем, че Гърция, която оставяме на новото правителство, няма нищо общо с тази Гърция, която поехме”, посочи Алексис Ципрас.

Опозицията в Гърция спечели парламентарните избори

Бившият премиер даде надежда на гърците през януари 2015, като пое властта в условията на пълен хаос и затънала в дългове и фалити страна. Мнозина обаче сметнаха за предателство решението му да сложи точка на един исторически спор - този за името със Северна Македония. На фона на това, СИРИЗА се видя принудена и да наложи строги мерки за икономии.

„Мисля, че гръцкият народ просто наказа сегашното правителство, защото имаше по-големи очаквания”, каза Олимпия Флака.

Предсрочни парламентарни избори в Гърция

Крайнодясната „Златна зора” не преминава бариерата от 3 % за влизане в парламента.  Лявоцентристкото движение за промяна, създадено от остатъците на ПАСОК ще има 22 депутати, а гръцките комунисти – 15.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.