"Аполо 11" - първи успех за Америка в космическата надпревара

50 години от историческия полет към Луната. На 16 юли 1969 г. от Флорида е изстреляна първата пилотирана мисия към спътника на Земята. Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс излитат в модула аполо на ракетата Сатурн 5.

Мисията на "Аполо 11" завинаги ще остане в историята - с първата стъпка на човек на Луната и с теориите на конспирацията, че тя никога не се е случила. Само 4 дни след старта на ракетата Сатурн 5, 650 милиона души по целия свят стават свидетели на думите на Нийл Армстронг: "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството".

НАСА ще даде достъп до запечатани проби от мисиите "Аполо"

50-години по-късно един от пионерите на Космоса са завърна там, откъдето всичко започва. 88-годишният вече Майкъл Колинс беше в космическия център "Кенеди" в 9:32 ч. сутринта - точният час, в който ракетата се отправя към естествения спътник на планетата ни.

"Ние, екипажът усетихме тежестта на света върху раменете си. Знаехме, че всички ще ни гледат - и приятели и врагове. Искахме да направим най-доброто възможно", каза астронавтът от "Аполо 11" Майкъл Колинс.

Колинс остава в орбита около Луната, докато колегите му Армстронг и Олдрин правят историческите си първи стъпки на повърността.

Програмата струва 25 милиарда долара и се случва, благодарение на 400 000 души, които работят за нея в продължение на години, за да може човекът да покори Луната. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.