Това реши ръководството на Социалдемократическата партия, в опит да се попречи на досегашния президент Клаус Йоханис да спечели втори мандат

Румънският премиер Виорика Дънчила ще се кандидатира за президент през ноември. Това реши във вторник ръководството на Социалдемократическата партия, в опит да се попречи на досегашния президент Клаус Йоханис да спечели втори мандат, съобщава БГНЕС.

Кандидатурата ѝ все още трябва да бъде потвърдена по време на партиен конгрес, който ще се състои на 3 август, но след срещата Дънчила каза: "Изборната ситуация не е лесна за нас, но се доверявам на себе си и колегите си".

Определиха дата на президентските избори в Румъния

55-годишната Дънчила преди е казвала, че не желае да се включва в надпреварата, но тя беше подложена на натиск от собствената си партия, особено след като беше избрана за партиен лидер.

Макар Социалдемократическата партия доминираше в румънската политика през последните три десетилетия, тя не успя да спечели президентството от 2000 г. насам.

Тази година партията бе разочарована от двойния удар през май. Тя понесе сериозен шамар на вота за Европарламент - делът на гласовете за нея се понижи от 37% през 2014 година на 23% - и нейният лидер Ливиу Драгня беше осъден за корупция.

Румънският парламент отхвърли вот на недоверие срещу кабинета на Дънчила

Виорика Дънчила, бивш член на Европейския парламент, стана първата жена министър-председател на Румъния, след като през януари 2018 година бе избрана за работа от Драгня.

Президентът Йоханис, който идва от дясноцентристката сили и е откровено критикува правителството, вече обяви, че търси втори мандат на изборите на 10 ноември.

60-годишният политик от германското малцинство в страната, избран през 2014 години, все още се радва на високо ниво на доверие, но Дънчила заяви: "Мисля, че имам шанс срещу него".

Новосформираният дясноцентристки съюз USR-PLUS вече определи своя кандидат Дан Барна, ново лице в политиката. Алиансът беше изненада на европейските избори, в които спечели 22% от гласовете.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.