Около 75 килограма кокаин са били открити в 20 626 кашона с банани

75 килограма кокаин за над 2 600 000 евро откриха в кашони с банани в Бургас. Дрогата пристигнала у нас с кораб в края на юли. Пакетите с кокаин били маскирани сред плодовете, натоварени в Еквадор.

В края на юли на пристанище Бургас акостира кораб, натоварен с 19 контейнера с банани от 32 плантации в Еквадор. Преди да пристигнат у нас, корабът е бил натоварен в Италия.

Разкриха склад със 100 кг дрога и автомати, използван от групата на Радо Ланеца

„Стоката идваща от Еквадор е претоварена в Италия, откъдето е пристигнала и в пристанище Бургас”, заяви прокурорът Георги Чинев.

Кашоните с банани били предназначени за българско търговско дружество. Работници тази сутрин подготвяли кашоните за търговска мрежа, когато забелязали пакетите с наркотик.

Уведомили полицията, а тя открила 75 килограма кокаин, разположен в кашоните с банани. „Всеки един пакет е с тегло 2 килограма и половина. Разположено е така, че на повърхността, при отваряне, и встрани, където са дръжките, има отвори и на пръв поглед да се виждат плодовете. Покрито е с едно специфично фолио от метал”, коментира ст. комисар Калоян Калоянов – директор на ОД МВР-Бургас.

„По цени на дребно, грамът на този вид високо рисково наркотично вещество възлиза близо на 70 евро, а на едро цената е около 80 000 лева”, каза още Георги Чинев.

Общата стойност на открития кокаин е 2 625 000 евро. Експертизи ще установят чистотата му. Ще се проследи целият път на пратката от близо 400 тона банани до различните получатели.

„До настоящия момент от проверките не е установено друго количество наркотично вещество”, каза Калоян Калоянов.

„3240 кашона са били експортирани за Румъния”, заяви Георги Чинев.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.