Преди товапред сградата на парламента имаше протест на близки на жертви на изключително тежки престъпления

Депутатите от Правната комисия приеха на първо четене и четирите законопроекта, свързани със съкратеното производство при тежки престъпления. Преди това те проведоха среща с близки на жестоко убити, представители на прокуратурата, на правосъдното министерство и на съдилищата.

"Правната комисия трябва да приеме трите законопроекта - на БСП, ВМРО и ВОЛЯ, в които се предвижда премахване на възможността за съкратеното производство при тежки умишлени престъпления", беше становището на главния прокурор Сотир Цацаров. 

Близки на жестоко убити искат спешни промени в НК (СНИМКИ)

Според правосъдния министър Данаил Кирилов обаче на първо четене трябва да бъдат приети и четирите законопроекта - включително и този на ГЕРБ, който предвижда да остане съкратеното производство, но съдията да има право да налага максималната присъда по негово усмотрение, след което между първо и второ четене да се изработи единна процедура, която да бъде предложена в пленарна зала.

По-рано през деня пред сградата на парламента имаше протест на близки на жертви на изключително тежки престъпления. Там бяха роднините на 7-годишната Кристин от Сотиря, на брутално убитите Дарина Министерска и 1-годишната ѝ дъщеричка Никол от София, на Виктория Маринова от Русе. Те настояха „да се затвори вратата на насилието”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.