Вицепремиерът е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори

Българският кабинет да излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи членството на Северна Македония в Евросъюза. Това поиска вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той постави ултиматум,че ако това не бъде направено, ВМРО е готова да напусне властта.

А поводът - Северна Македония не изпълнява договора за добросъседство с България в частта за изчистване на казусите в общата ни история.

Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Северна Македония". 

„Единственото правилно решение, е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Северна Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим”, заяви вицепремиерът. 

Каракачанов съветва да не се подкрепя Северна Македония за ЕС

„Не обичам да поставям условия, но мисля, че това е фундамент. Ако не се постигне съгласие, моите колеги в парламента ще напуснат управлението. Нито един политик не си е позволил да прави компромис с фалшификацията на българска история. Не вярвам някой да обърне курса, това означава  политическа катастрофа", заяви той.

Каракачанов е категоричен, че съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти спорните момент в историята, не работи. Вината за това била  изцяло на македонската страна, която  преиначавала значението на оригиналните исторически документи.  Всичко това се правело, за да не се допусне  „признаване“ на  българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония.

„България е в суверенното си право да каже - чудесно и за вашата покана няма срок”, каза още вицепремиерът. Страната подаде ръка на Северна Македония за членство в НАТО и беше излъгана, заяви Каракачанов. И затова не вярва, че и сега ще надмогне себе си.

В понеделник на среща и президентът Румен Радев ще обсъжда напредъка между двете страни по исторически и образователни въпроси. Поканени са премиерът Бойко Борисов, министърът на външните работи Екатерина Захариева, както и лидерите на парламентарните групи.

Целия разговор с Каракачанов в предаването „Неделята на NOVA" гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.