Българският кандидат за еврокомисар отговори на близо 50 въпроса в рамките на 3 часа

Мария Габриел е одобрена за нов мандат като еврокомисар, научи NOVA. Ресорните комисии, които провериха в тричасово изслушване качествата на Габриел за поверения й ресор „Иновации и младеж”, взеха решението единодушно. 

Като приоритет за програмата на ресора Мария Габриел посочи конкурентоспособността на европейската наука и европейските студенти в наваксване на надпреварата със САЩ и Китай. Освен това, тя ще се съсредоточи върху утрояването на средствата за образователните и научни програми, създаването на общоевропейска университетска мрежа и европейска студентска карта, както и уеднаквяването на дипломите.

„Европейските университети може би ще ни дадат една от пистите за взаимно признаване на квалификациите. Поставили сме си срок до 2025 г.”, заяви Габриел.

Тя разясни и как смята да навакса по-слабото участие на държавите от Източна Европа в образователните и научни програми, в сравнение със западните страни.

Наука и иновации - основни цели на Мария Габриел (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Впечатленията на нашия комитет са, че разяснихме най-важните за нас въпроси в позитивен дух за развитието на Европа. Ние се нуждаем от развитие на науката и изследванията и сме убедени, че комисарят ще защити ресора”, поясни Адина Йоана Валеан, председател на Комисия "Промишленост и изследвания".  

Единственото притеснение на евродепутатите беше, че в новото наименование на ресора липсвали думите "образование" и "наука".

„Въпреки че културата и образованието не се споменават в наименованието на ресора, за нас беше важно, че Мария Габриел ни увери в задълбочаване на темата”, поясни Сабине Ферхайен от Комисия „Култура”.

На финала на изслушването Габриел припомни, че България е страната, създала химн на науката.

Кореспондент: Антоанета Николова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.