Резолюцията бе подкрепена от 187 страни

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство необвързваща резолюция с призив към САЩ да отменят своето икономическо и финансово ембарго над Куба, предаде БТА.

САЩ отмениха редица търговски ограничения срещу Куба

Резолюцията беше подкрепена от 187 страни. Само три гласуваха "против"- САЩ, Израел и Бразилия. Украйна и Колумбия се въздържаха. "Тази блокада е сериозно нарушение на международното право, на Устава на ООН и на принципите на провъзгласяването на Латинска Америка и Карибския басейн за зона на мир", заяви кубинският външен министър Бруно Родригес, цитиран от ТАСС.

Тя заяви, че за 57-те години откакто е въведено, ембаргото е нанесло щети за над 922 милиарда долара. "През всички тези години блокадата остана главното препятствие пред надеждата на народа ни, пред икономическото развитие на страната ни", каза той.

САЩ и Куба отварят посолствата във Вашингтон и Хавана

Постоянният представител на САЩ в ООН Кели Крафт обвини Куба, че допринася за регионалната нестабилност. "САЩ не носят отговорност за постоянното нарушение на човешки права от кубинския режим. Отговорността ни е да защитаваме тези, които нямат глас и днес това е народът на Куба", заяви тя.

 Дипломатическите отношения между САЩ и Куба бяха белязани от рязко захлаждане след идването на Доналд Тръмп в Белия дом.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.