Тя отвори врати в град Сонгдо в Южна Корея

В град Сонгдо в Южна Корея отвори врати първата ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци. Тя е уникална по рода си в целия свят, защото е разположена под метрото в града. Въпреки че се намира под земята, тя дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Преди дни стартира и втората ферма, а още две подобни ще бъдат изградени до края на годината, предаде БГНЕС.

Така наречените „метроферми” са продукт на партньорството между местните власти и компания за изграждане на умни ферми.

Може ли човечеството да се справи с климатичните промени?

Първата по рода си ферма под метрото е разположена на 394 кв. метра, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение на деца и магазин.

Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника (метод за отглеждане на растения без почва. До момента са събрани 8 вида зеленчуци. За да се избегне замърсяване, пропускателният режим във фермата е изключително строг.

„Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система”, каза Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото.

Новите ферми привличат изключително много посетители, затова е отреден и специален кът за детски семинари и игри. В специална класна стая децата биват обучавани нагледно чрез много пъзели, стикери, дървени играчки, които „възпитават” към балансирано хранене. В края на сесиите, децата имат възможността да си наберат нещо от „градината”.

ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ: Алпинизмът става все по-опасен

Фермата разполага и със салатен бар в близост, където градските пътници могат да хапнат на крак или вземат за вкъщи салата или натурален сок.

Почти целия процес - от посяване на семенцата, до събиране на реколтата, е автоматизиран. Хора са нужни само за да наблюдават машините.

За да бъде максимално в полза на обществото, управата на фермата наема 4-ма души, които са с увреждания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.