Партията не се е радвала на толкова голяма победа от времето на Маргарет Тачър

Нова ера за Великобритания. Така беше описана историческата победа на премиера Борис Джонсън на парламентарните избори на Острова. Той получава мнозинство в парламента, което му гарантира и подкрепа за споразумението за напускане на Европейския съюз.

От общо 650 депутати в камарата на общините, Консервативната партия на Борис Джонсън ще има 365 места, с 47 повече отколкото в досегашния парламент.

Втори са Лейбъристите, които губят цели 59 мандата и се сриват до едва 203 народни представители. Шотландската национална партия обаче увеличава присъствието си в парламента до 48 депутати, с 13 повече отколкото досега.

Brexit партията на Найджъл Фарадж, която триумфира на изборите за европейски парламент през пролетта, отбеляза пълен крах - тя не успя да вкара свой депутат в Уестминстър.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Новият стар премиер на Великобритания Борис Джонсън отиде в Бъкингамския дворец, за да поиска мандат от кралица Елизабет Втора за съставяне на правителство. От времето на Желязната Лейди Маргарет Тачър, неговите Консерватори не са печелили толкова убедително.

„Ще сложа край на всички тези безсмислици и ще осъществим Brexit навреме - на 31 януари. Това ще се случи без никакви „ако”, „но” или „може би”. Ще напуснем Европейския съюз като единно Обединено кралство. Ще си върнем контрола върху нашите закони, граници, финанси, търговия и имиграционна система”, посочи Джонсън.

В изборната нощ, звездата се оказа не Борис Джонсън, а кучето му Дайлин. В щаба на премиера, домашният любимец беше посрещнат като истинска знаменитост. То беше прехвърляно от ръце на ръце, а всички се опитаха да се докоснат до острата му козина, стърчаща във всички посоки.

Консерваторите на Борис Джонсън - с убедителна победа на изборите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Опозиционната Лейбъристка партия търпи сериозна загуба и дори отстъпи пред консерваторите в досегашни свои бастиони.

„Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристката партия. Brexit толкова много поляризира и раздели дебата в тази страна. Признавам, че това допринесе за резултатите на Лейбъристката партия. Искам ясно да заявя, че няма да водя партията през следващата кампания за парламентарни избори”, заяви Джереми Корбин.

EXIT POLL: Торите печелят мнозинство на изборите във Великобритания

Резултатът от вота прави още по-вероятно провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия. Националистите печелят категорично и взимат 55 от общо 59 района в северната британска провинция.

„Шотландците ще решат какъв избор да направят. Борис Джонсън няма право да извежда Шотландия от ЕС, нито да пречи на шотландците да си изберат бъдеще”, каза първият министър на Шотландия Никола Стърджин.

Извънредни парламентарни избори във Великобритания

Европейският съюз обяви, че очаква британският парламент възможно най-скоро да гласува за оттеглянето на Великобритания от блока и страната да изясни плановете си.

Доналд Тръмп поздрави Джонсън и заяви, че Великобритания и САЩ сега ще могат да сключат голяма търговска сделка.