„Полагаме усилия примирието да бъде трайно”, заяви Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на Италия Джузепе Конте призоваха за трайно прекратяване на огъня в Либия, където враждуващите страни спазват от неделя примирие. То трябва да доведе до официално споразумение, по което се преговаря в Москва, предаде БТА.

"Полагаме усилия примирието да бъде трайно", заяви Ердоган на пресконференция в Анкара с Конте, който подчерта необходимостта да се сложи край на ескалацията на терена и да се гарантира трайно прекратяване на огъня.

Либийският парламент отхвърли военната помощ на Турция

"Особено се надявам да бъде подписано споразумение за прекратяване на огъня в скоро време", каза още президентът Реджеп Тайип Ердоган.
Конте изрази надежда, че примирието в Либия ще проправи път за важна възможност и че страната ще навлезе в мирен процес. По думите му благодарение на Берлинския процес напрежението в Либия ще премине в политически процес.
"Една неразделена, независима и суверенна Либия. Това е целта", каза италианският премиер, добавяйки, че Италия ще използва всичките си капацитети, за да помогне за осъществяване на демокрацията.