Далила Якупович се бореше за място в основната схема

Словенката Далила Якупович се отказа от квалификационния си мач за Откритото първенство на Австралия срещу Стефани Фьогел. Причината - здравословни проблеми, предизвикани от мръсния въздух в страната. По време на едно от разиграванията Якупович започна да кашля силно и се свлече на корта.

Якупович спечели първия сет с 6-4 и бе само на точка от това да играе тайбрек във втория, когато падна на земята.

“Ядосана съм и също така тъжна, защото победата ми беше вързана в кърпа. Трябваше само да довърша мача. Нямам астма и никога съм нямала проблеми с дишането. Беше ужасно, никога преди не съм изпитвала нещо подобно. Изплаших се много и помислих, че ще припадна. Паднах на земята, защото не можех да стоя на краката си", сподели тенисистката. Според нея организаторите на турнира са сгрешили като са допуснали той изобщо да започне.

„Мисля, че не беше честно. Това вреди на здравето ни”, допълва тя.

Мегазвездата на украинския тенис Елина Свитолина също коментира случилото се. "Защо трябва да чакаме нещо лошо да се случи, за да вземем мерки", написа тя в профила си в Twitter.

Канадската състезателка Южени Бушар също изпита проблеми на корта заради замърсения от пожарите въздух.

Директорът на турнира Крейг Тили каза, че ситуацията е непозната за организаторите. „Това са нови обстоятелства за нас и, тъй като не можем да въздействаме върху качеството на въздуха, трябва да послушаме експертите. Инсталирали сме специална техника, с която да следим замърсяването”, каза той.

На демонстративния турнир "Куйонг Класик", където играе и Григор Димитров, Мария Шарапова прекрати своя мач с Лаура Зигмунд поради същата причина.