Срещата на световните лидери ще се състои в неделя в Берлин

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на мирна конференция за Либия, която ще се състои в неделя в Берлин, съобщи канцеларията на германското правителство, цитирана от ДПА и БТА.

Турция и Италия призоваха за трайно прекратяване на огъня в Либия

Конференцията е организирана в координация с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който заедно със специалния пратеник на ООН за страната Гасан Саламе ръководи консултациите за намиране на мирно решение на конфликта в Либия. Германското правителство заяви, че в конференцията ще вземат участие представители на САЩ, Русия, Турция, Европейския съюз и други страни.

Ръководителят на международно признатото правителство на Либия Файез Сарадж и командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар също са поканени да участват.

Либийският парламент отхвърли военната помощ на Турция

Хафтар напусна организираната в Москва конференция за Либия, без да подпише подготвеното споразумение за примирие с международно признатото правителство на националното съгласие.

Либия е раздирана от междуособици от 2011 г. след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. В богатата на петрол страна действат две съперничещи си правителства: подкрепяното от ООН правителство на Сарадж в Триполи и базираното в източния град Тобрук, което е в съюз с генерал Хафтар.