Това стана ясно след разговори между двете партии в парламента

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, който левицата ще внесе на 20 януари. Това стана ясно след разговори между двете партии в парламента.

От Движението за права и свободи обявиха, че ще подкрепят вота на левицата заради политиката на управляващите в сферата на водите, която води до „перманентни кризи”.

БСП започва консултации за вота на недоверие

40 страници мотиви към поредния вот на недоверие на социалистите. След 40 минути разговори в парламента левицата успя да привлече подкрепата на ДПС.

„Доводите ни за подкрепа на вота на недоверие, като виждаме, политиката в сферата на водите, на отпадъците, изобщо в сферата на екологията, която води управляващата коалиция, най-меко казано е хаотична, тя води до перманентни кризи”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

А от вота щяло да проличи - има или няма парламентарно мнозинство.

„Ако няма мнозинство, всички, които се обявяват опозиционни, гласуват за вота и правителството ще падне. Ако кабинетът не падне, значи има преформулирана коалиция на управление и тя ще стане видна. Това ще е политическият резултат от този вот”, коментира още Цонев.

„Всеки един вот на недоверие е и математика. 79 народни представители от левицата, плюс 25 от ДПС, прави 104 народни представители. Утре ние имаме среща и с колегите от ВОЛЯ и независимите народни представители, защото колегите от ВОЛЯ са заявили, че не подкрепят това правителство, независимите народни представители също не би трябвало да подкрепят правителството”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Утре левицата ще търси подкрепата и на депутатите на Марешки. Днес от редиците на ВОЛЯ обявиха, че първо ще поискат отговор на въпроса каква е целта на столетницата – ако е да съставят правителство, то с кого ще управляват? И имат ли ясно решение за излизане от водната криза в Перник.

„Или просто действат на принципа „стани да седна”, заяви Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

След няколко неуспешни опита за сваляне на кабинета „Борисов 3”, днес новината за нов вот на недоверие притесни новия екоминистър Емил Димитров.

„Мен лично ме притеснява, първи работен ден ми е. А ще се окаже, че аз трябва да участвам в този вот на недоверие. Вчера премиерът ми възложи задачи. За мен беше да подготвя какви финансови средства могат да се заделят за Перник. Изготвил съм справка. Днес трябва да му докладвам”, заяви Емил Димитров.

Очаква се социалистите официално да внесат мотивите по вота на недоверие в началото на следващата седмица.