След като се договори за мир в Идлиб с Москва, президентът Ердоган обвини Европа, че обещава помощ, но не прави нищо

Евросъюзът се опитва да договори ново споразумение с Турция, за да предотврати притока на мигранти към Европа. Държавите-членки са готови да предоставят още пари над 6-те милиарда евро, които отпуснаха на Анкара през 2016 година, но засега страната не приема подобно предложение от Брюксел.

След като се договори за мир в Идлиб с Москва, президентът Ердоган обвини Европа, че обещава помощ, но не прави нищо. Турският президент поиска от въвеждане на зона, забранена за полети в Северна Сирия.

Русия и Турция постигнаха споразумение за Идлиб

„Евросъюзът не мисли пожелателно. И днес да кажем, ето „забранена за полети зона". Искате, искате, но проблемът не е какво вие искате. Проблемът е какво може. Политическият живот е добра връзка между целите и капацитета.  Забравяте за вашия капацитет и мислите единствено за целите си. Това не е политика. Това е магия. А ние не можем да правим магии”, заяви Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по външната политика.

Европа настоява Турция, която приютява почти 4 милиона бежанци и мигранти, да спре да ги използва като разменна монета. „Окуражаването на мигранти и бежанци да се опитват да преминават незаконно границата на Евросъюза е неприемлив начин Турция да иска подкрепа от Европейския съюз”, посочи още Борел.

Путин прие Ердоган в Кремъл (ВИДЕО+СНИМКИ)

В рядко изявление сирийският президент Башар Асад се изказа остро по отношение на турската политика за мигрантите. „Турция започна да изпраща втора вълна бежанци в Европа. Това е форма на изнудване. Ердоган заплашваше и преди да прати бежанци”, каза той.

Асад обеща да си върне всяка педя сирийска територия и обясни, че планът му е да нормализира отношенията си с Турция. „Въпреки турската агресия, общата ни цел с Русия беше и остава да накараме Турция да промени политиката си и да не подкрепя терористи. За нас Турция е съседна държава и е нормално да имаме нормални отношения”, посочи още той.

През последния месец при сраженията в Сирия са загинали 60 турски военни.