Той даде пресконференция в Белия дом по темата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение заради коронавируса. Той даде пресконференция в Белия дом по темата.

Американският президент обяви, че ще отпусне 50 млрд. долара на щатите за борба с COVID-19. По този начин ще бъде отпусната по-голяма федерална помощ за борба със заболяването. Тръмп призова всеки щат да създаде незабавно спешни оперативни центрове, а болниците да задействат планове за подготовка за извънредна ситуация, за да отговорят на нуждите на американците.

Президентът огласи също значително увеличаване на капацитета за извършване на тестове за вируса в САЩ.

„За да дам пълна власт на федералното правителство в усилията му, официално обявявам национална извънредна ситуация. Две много големи думи. Предприетите от мен действия ще дадат достъп до 50 милиарда долара федерални средства. Това е много важно. Това е голяма сума, която се отпуска за щатите и населените места в нашата обща борба срещу тази болест и  в подкрепа на усилията на всеки щат незабавно да открие функциониращи операционни центрове”, заяви Тръмп.

Междувременно стана ясно, че Тръмп ще бъде тестван за коронавирус. Това се налага, тъй като американския президент се срещна преди седмица с бразилския си колега, чийто тест се оказа положителен. 

Жаир Болсонаро бил посъветван да се изследва, след като неговият говорител Фабио Вайнгартен е дал положителна проба за вируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК