Текстовете продължават да се гласуват в парламента, но някои по-важни въпроси бяха приети

Повече от 10 часа продължава гласуването на второ четене на Закона за извънредното положение. Заради скандали в парламента се наложи дори да бъде променено името му.

Най-важните неща в него, които вече са одобрени окончателно:

Сроковете по кредитите няма да бъдат отлагани, но няма да се налагат лихви при забавено плащане!

При нужда, армията излиза по улиците, за да налага ограничителните мерки. Това ще се случва само след изричен акт на правителството. Военните ще могат да проверяват самоличността ни, да задържат лица до пристигането на органите на МВР, както и да ограничават движението на  автомобили.

 

 

Физическа сила и помощни средства ще могат да се използват единствено, ако те са „абсолютно необходими"

Ако работник е принудително в платен отпуск, това може да бъде само за до половината от полагащите му се дни годишно.

Обучение на учениците става задължително онлайн по времето на извънредното положение.

Гласуването става текст по текст, което означава, че ще продължи вероятно до полунощ. А решението на двама от депутатите да се появят на работа в защитни костюми доведе и до скандали в зала.

Споровете по закона започнаха с това имат ли общо текстовете с първоначално предложеното.

„На практика днес гледаме изцяло нов закон, различен от този, който гласувахме онзи ден от заглавието до преходни и заключителни разпоредби”, заяви Филип поповот БСП.

„Стига с тези евтини номера от 1997 г. Дръжте се като политици от 2020 г., не сте за пример, поне не ставайте за резил”, заяви Евгени Будинов от ГЕРБ.

И продължиха с това дали законът ще помогне в ситуацията на извънредно положение.

„Не предлагате адекватни социални мерки”, смята Корнелия Нинова.

„В този закон нямаше място за икономически и социален пакет”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Едновременно ни обвиняват за хаос, но всичко се прави за 3 дни. Мерките трябва да бъдат въведени веднага”, обясни Тома Биков от ГЕРБ.

Разгорещен дебат имаше и за ролята на армията.

„Как ще използваме първа стрямска бригада, ще блокира движението до идването на полицията ли?”, попита Таско Ерменков от БСП.

„Не се предвижда ползване на танкове, оръдия, конници, ескадрили, ескадрони”, отговори Димитър Лазаров от ГЕРБ.

В крайна сметка беше прието военнослужещите да могат да извършват проверки на самоличност, да ограничават придвижването на лице до пристигането на полицията, както и на превозни средства.

А заседанието започна със скандал. БСП заявиха, че Веселин Марешки се е престарал със защитата си от вируса.

„Моля да помолите колегите, които са прекалили със санитарните изисквания, да напуснат пленарната зала, да се преоблекат във вида, в който би следвало да заседават върховния орган на републиката”, призова Валери Жаблянов от БСП.

Депутати влязоха със защитни облекла в НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние, за съжаление, даваме най-отвратителния пример. Във всички новини, докато пътувах към НС, се говореше, че единствените места, в които не се спазва Законът, процедурите и заповедта на ген.-майор професор Мутафчийски да сме на два метра един от друг и да не се скупчваме, това са „Столипиново” и българският парламент”, заяви Веселин Марешки, председател на „Воля”.

„Всички народни представители са снабдени с маски, трибуната на всеки час се хигиенизира. Правим каквото можем, но не можем да спрем работата на българския парламент”, каза председателят на НС Цвета Караянчева.

„Никакъв директор на агенцията не може да си мръдне пръста, без да му нареди премиера и да е взето с решение на МС! Вразумете се! Разбираме, че се опитвате да заметете въпроса, да не идва първия с отговорност, който я носи. Правя обратно предложение - не ни трябва шефа на агенцията, трябва ни премиера”, заяви Корнелия Нинова от БСП.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП