В този си вид мярката за подкрепа на бизнеса е неработеща, смята председателят на АИКБ

„Всички организации на работодателите имат официална позиция – в този вид мярката не е работеща. От нея няма да се възползват онези, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места”. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев за мерките, които правителството предприема в подкрепа на бизнеса.

„Ние не искаме повече пари. Ние казваме как с тези пари да се стигне до много повече хора, да се подкрепят много повече работни места”, каза Велев.

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват промени

Той обясни, че работодателските организации искат ремонт на закона.

По думите му в момента така са предвидени нещата, че за да даде държавата 23 лева, трябва предприятието, което не работи и няма приходи, трябва да даде още 77 лева.

„За малкия и среден бизнес, където работят ¾ от хората, бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят да бъде приложена такава мярка за 2-3 месеца”, каза Велев.

Борисов: 81 държави са поискали финансова помощ от МВФ (ВИДЕО)

Това е и едната причина, поради която, според Велев, всички работодателски и синдикални организации искат спешен ремонт на закона.

„Другата е разпоредбата на член 6, която позволява да не се плаща и за доставки, и за нищо. Всеки на всекиго може да не плаща”, каза председателят на АИКБ.

Той обясни, че организациите на бизнеса се надяват, правителството да одобри постановлението. „Това постановление е най-доброто, което може да се направи при този закон. Но то ще има ефект само 10%. А ние търсим 100% ефект”, каза Васил Велев.

Той призова нещата да стартират и да важат само за първия месец, но веднага след това да се направи ремонт на закона.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП