Грози ги от 3 до 10 години затвор

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо трима инспектори от Областен отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив, за получаване на подкуп чрез злоупотреба със служебното положение. Според държавното обвинение те са получили подкупи чрез изнуване, за да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми.

Оставиха в ареста трима от задържаните служители на ДАИ-Пловдив

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им. Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Вземали ли са подкупи служителите на ДАИ?

Уличените инспектори многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева,  като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали неследващ им се дар – пари, суми в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. 

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 3 октомври 2019 г. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив