За изграждането и бяха необходими 307 000 лв.

Втора лаборатория за откриване на болни с коронавирус започва работа в Пловдив от сряда.  За изграждането й бяха необходими 307 000 лв. Високата технологична PCR апаратура вече е доставена от Южна Корея. В лабораторията ще работят шестима специалисти. 

Как се прави бърз тест за коронавирус?

 

 

 

„В началото капацитетът няма да е голям, защото трябва да се свикне с всички процедури. Започваме да изследваме пациентите от нашата болница, които са със съмнение за коронавирус. В началото ще бъдат около 30 вероятно, но има възможност капацитетът да се увеличи до 90 дори 100 и малко повече проби. Техните проби ще постъпват в лабораторията по куриер. Ще постъпват само самите проби, без придружаващи писма от съображение за сигурност, за да не влиза нещо, което може да бъде контаминирано с вируса, нито пък да излиза от нашата лаборатория поради същите съображения“, каза Мария Атанасова, ръководител на лабораторията. 

Още една лаборатория ще прави тестове за COVID-19 у нас

„Персоналът влиза през чист вход и облича предпазни облекла. След приключване на работа, те се изхвърлят“, поясни директорът на УМБАЛ "Свети Георги" Карен Джамбазов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!