Пациентите не посещават навреме кардиолозите заради страх от заразяване с COVID-19

Бум на тежки инфаркти и инсулти, отчитат от кардиологичната клиника на болница „Медика“ в Русе. Според медиците пациентите се страхуват от заразяване с коронавирус и затова търсят помощ твърде късно. В същото време университетската болница е една от малкото в страната, която въведе система за дезинфекция на въздуха.

Разходките понижават кръвното

Отделението по кардиология е пълно и постоянно пристигат пациенти. „Има около 20 души с инфаркт, които още не сме изписал. Приемаме средно по трима на ден“, заяви кардиологът Панайот Панайотов в ефира на "Здравей, България".

Според лекарите тази ситуация е необичайна. „В момента хората се страхуват да ходят при личните си лекари, страхуват се да ходят при амбулаторни кардиолози. Те изчакват, докато нещата станат драматични. Идват 8-10-12 часа след първите симптоми“, каза още д-р Панайотов.

Опасен ли е коронавирусът за хората със сърдечно-съдови заболявания и за диабетиците?

Специалистите съветват при първи симптоми на болка в гърдите и задух да се търси помощ. А за да гарантират безопасността на пациенти и медици в условия на пандемия, болница в Русе е една от малкото, която е въвела система за стерилизация и на въздуха. Тя унищожава бактерии, вируси, микроби, плесени и спори почти на 100%.

„Вентилатор засмуква въздуха и го прекарва през серпентина с четири лампи. Това намалява вероятността вирусът да оцелее“, обясни управителят на клиниката Кирил Панайотов.

Такива устройства са поставени във всички отделения и болнични коридори. А персоналът работи при висока степен на защита.

Репортер: Наталия Йорданова 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП