Той определи намаленото ДДС за някои сектори „подход на парче, без ясни разчети”

Нови критики от президента Румен Радев към управляващите. При посещение в Садово Радев определи като авантюра плановете за държавни бензиностанции. Антикризисното намаляване на ДДС за ресторантите и книгите определи като работа на парче.

Според президента няма как държавата да играе двойна роля - на конкурентен участник на пазара на горива и на регулатор.

„При липсата на ясни и убедителни разчети и замисъл, аз гледам като на една авантюра. Ще трябва да се налеят огромни публични ресурси и тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде и как ще се вземат тези ресурси и къде другаде ще натоварят джоба на българина. Но ако ние ще строим държавни бензиностанции по начин, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре е да не го правим”, коментира държавният глава.

Радев: Думите са домът, в който живеем, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

Относно намаляването на ДДС за ресторанти и книги Румен Радев препоръча да не се правят промени на парче. Поиска и нов данъчен модел.

„Това е противно на модела в Европейския съюз и затова трябва да имаме един цялостен подход, който да бъде по-справедлив, по-ефективен. Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира”, каза още Радев.

Президентът критикува отново и кабинета за мерките покрай пандемията. „Влязохме с хаос в извънредното положение и излизаме с още по-голям хаос от него”, смята той.

Отново конфликт между първите мъже в държавата (ОБЗОР)

Реакция дойде и от управляващите. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че България се е справила добре в кризисната ситуация и данните го показват.

„Не съм съгласна, не е хаос. Неслучайно данните говорят сами за себе си. България е една от държавите, които се справи най-добре. Ако е било хаос, нямаше да е така. Няма как да казваш хаос на такива цифри и данни. Цифрите говорят по-добре - това винаги съм го казвала, въпреки че съм юрист”, посочи Захариева.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.