Близо 49 000 ученици се явиха на изпит тази сутрин

Излязоха верните отговори на матурата по български език и литература след 12 клас. Близо 49 000 ученици се явиха на изпит тази сутрин. Зрелостниците влязоха за първи път в училище от месеци, след като им се наложи да завършат дистанционно заради коронавируса. 

Изпитът започна точно в 09.00 часа. Всички зали бяха дезинфекцирани, а на входовете се мереше температурата на всички влизащи. Маските не бяха задължителни за носене по време на самия изпит, а само при контакт с квесторите.

Зрелостниците писаха върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин. Същият автор се падна и миналата година на матурата. За да са по-спокойни учениците, от МОН премахнаха от изпита част от творбите, изучавани през втория срок, когато започна дистанционното обучение. Сред тях - лириката на Вапцаров и романите „Тютюн” и „Железният светилник”.

Изпитът започна с час по-късно от обикновено – 09:00, за да има достатъчно време зрелостниците да се пропускат на дистанция един от друг и да им се прави здравна проверка. При повишена температура ученикът се връщаше вкъщи.

„ПРАВО” В СУ САМО С МАТУРА: Решението предизвика разнопосочни реакции (ВИДЕО)

Училищата с над 100 ученици, явяващи се на матура, трябваше да осигурят поне два входа за достъп.

„Навсякъде има табели, има и колеги, които упътват децата. Децата са разбрали, че трябва да бъдат малко по-рано. Ако някой зрелостник е забравил предпазната си маска, на входа сме осигурили достатъчен брой”, обясни Емилия Богданова, директор на 9-та Френска езикова гимназия.

За първи път зрелостниците влизаха един по един през няколко минути, а не накуп, както досега. На входа всеки ученик минаваше през здравна проверка и дезинфекция на ръцете. Нови правила имаше и вътре в изпитните зали - чиновете бяха подредени на метър и половина дистанция, а във всяка класна стая имаше по максимум 10 деца.

От МОН обмислят матурата да стане вход за всички университети

Мерките за безопасност не притесниха абитуриентите.

Изпитът пропуснаха няколко ученици с коронавирус и такива под карантина.

„В цялата страна са 18. Те няма да се явяват на тази сесия, ще се възползват от възможността за следващата сесия, която е на 27-28 август”, обясни Евгения Костадинова от Министерството на образованието и науката.

А резултатите от днешната матура ще станат ясни до 15-ти юни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК