Това съобщи американски сенатор

В Сената на САЩ внесоха законопроект за разширяването на санкциите срещу „Северен поток-2“, съобщи един от вносителите му, републиканският сенатор Джон Барасо, пише БГНЕС.

Политикът каза, че документът трябва да "уточни и разшири" съществуващите санкции.

По-рано информационна агенция Блумбърг съобщи, че всеки, който участва в проекта по какъвто и да било начин, „ще се сблъска със сериозни американски санкции“. Под тях могат да попаднат и застрахователните компании, предоставящи услуги на съдовете, участващи в строителството, както и пристанищата, които ги приемат.

В края на миналата година САЩ приеха бюджет за отбрана. Той включваше ограничения срещу компании, участващи в реализацията на „Северен поток-2“. Швейцарската компания „Swiss Allseas“, ангажирана с полагането на газопровода, преустанови работа.

Американските сенатори Тед Круз (републиканец от Тексас), Джийн Шахин (демократ от Ню Хемпшир), Том Котън (републиканец от Арканзас), Рон Джонсън (републиканец от Уисконсин) и Джон Барасо (републиканец от Уайоминг) внесоха съвместно законопроекта в Сената на САЩ.

„Новият законопроект пояснява, че американските санкции, свързани с„ Северен поток 2 “, се прилагат за кораби, участващи в строителни дейности по полагане на тръбопровода, както и за тези, които им помагат. Санкциите ще се приложат и за тези, които предоставят застрахователни или пристанищни услуги, както и за компании, които ще предоставят сертификати за газопровода "Северен поток-2" в началото на експлоатацията му", се казва в съобщението.

 САЩ заплашват с нови санкции „Северен поток-2“