Те експериментират, като добавят в пивото цветя, плодове и билки

Бирата е здраве. Това доказва тригодишното изследване на наши учени. Те експериментират, като добавят в пивото цветя, плодове и билки и така го превръщат в здравословна напитка, богата на антиоксиданти. И са категорични – в комбинация с физическа активност, отказ от цигари и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, бира води до подмладяване с 14 години.

Бирата помага срещу загуба на паметта

След дълго проучване и безброй експерименти екипът от учени установява, че с някои естествени природни добавки, българското пиво може да се превърне в напитка, която засилва имунитета и предпазва от болести.

"Правим експерименти за повишаване на антиоксидантната активност на пивото чрез добавяне на природни продукти, това са някои видове плодове, билки, цветя, хмелови вещества”, обясни проф. д-р Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии.

Целта не е да се променят вкусът и ароматът на пивото.

Пийте бира с мярка и ще живеете повече от 90 години

„Всички тези допълнителни съставки не трябва да влошат неговото качество, а напротив – трябва да влязат в абсолютен синхрон с пивото”, добави Маринова. А ефектът от добавките трябва да е благоприятен за организма.

Производители на бира вече проявяват интерес към изследването на екипа от учени. За да стигне здравословната напитка до всеки, който я пожелае. Има и ентусиасти, които вече предлагат пиво, богато на антиоксиданти.

Любопитни факти за бирата

Пивоварна у нас вече произвежда от три години полезна бира. В момента се правят опити и за ягодово пиво. Водещ технолог там е Александър. Страстта му към пивото се заражда още преди да им вариант да се снабди с хмел или малц. А вече работи основно с български малц. Но той не е достатъчен за постигане на здравословния ефект.

Червената бира в пивоварната е най-полезната. А ягодовото пиво е новото предизвикателство за Александър.Екипът от учени също ще продължи с експериментите.

Авторите на изследването все пак напомнят – дори полезна, консумирайте пивото с мярка.