Настояват за финансова помощ, за да не фалират

Туроператори, екскурзоводи и хотелиери на протест. Те са притеснени за съществуването си, заради кризата, която предизвика коронавирусът. И настояват за повече действащи икономически мерки от страна на правителството.

Десетки автобуси на туристически фирми от цялата страна дойдоха в София. Заедно с превозвачите на протест излязоха екскурзоводи и хотелиери. Причината – всички в бранша не можели един без друг и заедно трябва да поискат помощ за проблемите им. И посочиха, че в туризма са заети около 200 000 човека.

 

 

Вторият протест на работещите в туристическия бранш протече с автошествие по жълтите павета с надслов “SOS – Спасете българският туризъм”. Автобусите преминаха в рамките на 20 минути през центъра на града. А исканията на протестиращите остават както и преди – държавата да помогне на сектора им с работещи икономически мерки.

Искането е и за повече реклама и популяризиране на родните забележителности. Иванка Златарева е екскурзовод от 20 г. и разказва, че интерес към историята и културното ни наследство не липсва. За разлика от стратегия в бранша. „Северна Македония, Гърция и Турция правят от камъните история. А ние правим от историята камъни, защото нямаме професионални ръководни кадри”, каза тя.

Реакцията на властта – автобусните превозвачи ще бъдат подпомогнати с 30 млн. лв. Пари ще се прехвърлят през оперативните прорами. „Ще започне да функционира и този грантов механизъм за подпомагане на предприятията в този труден период”, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

Освен това от 1 юли предстои мярката 60/40 да прерасне в 80/20 за заетите в туризма. Идеята беше аноснирана още преди седмици. Това би позволило работните места, в сеткора да бъдат запазени, коментира министър Сачева. Освен така  икономическият инструмент ще стане по-привелкателен за кандидатстване. „Към момента данните показват, че 8% от сектора са се възползвали от мярката 60/40 и около 14% от сектора на туризма”, каза социалният министър Деница Сачева.

А последствията от коронавируса за туристическия сезон вече започват да се усещат сериозно. „Данните, които показват летищата Варна и Бургас по отношение на запазените полети – с около 70% намаление спрямо предходния период, което напълно разбираемо на фона на кризата”, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Очакванията на туристическия бранш се припокриват. Те също очакват с около 70 на сто по-малко чужденци у нас.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.