Според кмета на селото проблемите с водоснабдяването са от 20 години

От години шуменското село Салманово е на воден режим. Жителите се оплакват, че отскоро вода има едва по два часа на ден. Тя обаче се оказва крайно недостатъчна за битовите нужди. Местните се оплакват, че освен неудобствата, които им създава липсата на вода, качеството ѝ съсипва домакинските уреди.

Вода в населеното място има само сутринта от 06.00 до 8:30 часа. „Справяме се много трудно. Налага ни се още от рано да пълним туби, за да си осигурим нормални хигиенни условия. Ситуацията е тежка”, разказа местен жител. 

Кал вместо вода в чешмите в разградско село

Според кмета на Салманово Йордан Киров проблемите с водоснабдяването започват още преди 20 години. „Селото се разширява, а водоизточниците са направени за по-малък обем. Битовите нужди също нарастват. Хората са прави и това е абсолютно недопустимо за тези времена”, добави още той.

 

Проблемът обаче се изостря след засушаването. Като решение от ВиК-дружеството виждат близък шахтов кладенец. „Ние сме правили пробни изчерпвания. Анализите показват, че има бъдеще в него – може да помогне да захрани цялото село”, обясни инж. Стоян Недялков от ВиК-Шумен.

Проект за използването му има, но цялостната реализацията ще отнеме поне година. Затова от ВиК и кметството обещават да осигурят спешно водоподаване.

 Според институциите – поставянето на помпа, нова тръба и включването на новия кладенец във ВиК мрежата на Салманово може да се случи в рамките на един месец. Дотогава водоподаването няма как да бъде редовно.

Повече гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Деян Герговски

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.