Британски учени създадоха плашещ модел, който показва нагледно как ще изглеждаме след 25 години ако упражняваме професията си от вкъщи

Британски учени създадоха плашещ модел на това какви могат да са последствията от дистанционната работа. Той показва нагледно как ще изглеждаме след 25 години ако упражняваме професията си от вкъщи.

Mоделът е създаден от търсачката за кандидатстване за работа „Дайректли”. Казва се сюзън  и е с наднормено тегло, заради обездвижване, със сухи зачервени очи, тъй като се взира в компютъра по цял ден. заради  лошата стойка вратът й е удебелен, и протегнат напред. Раменете й са отпуснати и е прегърбена.  Липсата на витамин D е довел до косопад, бледа кожа и повече бръчки.

Заради коронавируса милиони хора в света преминаха към работа от вкъщи. Това се оказа удобно за много българи в краткосрочен план. Но в дългосрочен такъв може да има и здравословни, и психологически последствия, предупреждават специалистите. „Ние говорим за психично здравна пандемия, която ще има много по-сериозни ефекти от вирусната такава”, казва психологът д-р Пламен Димитров.

Моделът Сюзън е направен като предупреждение. „Много е важно да оценим емоционалната интелигентност. Да запазим спокойствие и да проявим здрава психика. Да продължим да работим както досега, но в друга обстановка. Тоест движението, рационалното хранене са от изключително важно значение и сега”, обяснява д-р Мария Титопулу.

Светослав Ваксевски. подбира служители за ИТ академия. Разказва, че онлайн дори постигат по-добри резултати, а той успява да свърши повече неща. „Това е едно от хубавите неща на хоум офиса, че покрай другите неща можеш да си свършиш и домашните задължения. Друго нещо, което аз правя е именно да гледам различни курсове. Аз се старая постоянно да уча”, казва той.

Хората работят повече и по-продуктивно. Но ако почиват възстановяват се разнообразяват деня си”, пояснява д-р Пламен Димитров.

За да не заприлича на модела Сюзън, Светослав се е погрижил като упражнява йога и тренира редовно. Признава обаче, че не е помислил за психичното си здраве. „Разговарям с приятели по телефона с видеоразговори, но е по-трудната част, защото сме свикнали да се срещаме на живо с хората”, споделя още той.

Еспертите препоръчват задължителен график, който да разделя домашните от служебните задължения. А фирмите имат задължението да се погрижат за служителите си, точно както биха го направили в офиса. И напомнят - при работа с компютър трябва да се става за почивка от 15 мин на всеки час.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК