Властите си дадоха четиридневен срок, за да посочат виновниците

137 са вече потвърдените жертви на експлозиите, опустошили големи части от ливанската столица Бейрут. Ранените са 5 хиляди, а десетки са в неизвестност. Жители на Бейрут търсят отговорност от управляващите за трагедията, а властите си дадоха четиридневен срок, за да посочат виновниците.

Кадри от дрон показаха разрушенията след взривовете в Бейрут (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ужасяващите кадри с разрушенията в Бейрут продължават да обикалят световните медии и да предизвикват шок. Почти цялата инфраструктура на пристанището е в развалини, щети са нанесени на половината сгради в административната част на града. Много хора продължават да издирват роднини и близки, а отвсякъде се усеща отчаяние и гняв.

Стойността на материалните щети в Бейрут може да достигне 5 млрд. долара

Болниците са препълнени, а лекарите се оплакват от недостиг на оборудване и медикаменти. Международна помощ пристига от много страни. Йордания и Русия разположиха в Бейрут полеви болници, а френският президент Еманюел Макрон стана първият чуждестранен лидер, който пристигна в Ливан след експлозиите. По време на обиколката му по улиците на Бейрут той беше придружаван от множество хора, които с викове настояваха да се сложи край на корумпирания режим, отговорен според тях за трагедията.

Жител на Бейрут пред NOVA: Нямаме ясен отговор от правителството какво се случи вчера

„Основната цел на това посещение е да предам пълната подкрепа на Франция, на френския народ, към народа на Ливан след ужасните експлозии. Необходимо е да се предприемат силни политически инициативи за борба с корупцията, за да се установи прозрачност, да се направят реформи”, заяви френският президент.

Париж и Тел Авив отдадоха почит на жертвите в Бейрут (ВИДЕО)

Връзките между Франция и Ливан са много силни и в страната живеят близо 25 хиляди французи. В памет на жертвите на експлозията, светлините на Айфеловата кула угаснаха в сряда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.