Ще се проверява нарушават ли се трудовите права на сезонните работници

Експерти на Изпълнителната агенция на Главна дирекция „Инспекция по труда" засилват контрола в морските курорти с екипи от други области. Командированите инспектори ще следят за спазване на законодателството, свързано със сезонната заетост, спазване на разпоредбите по осъществяването на трудовите правоотношения – трудови договори, заплащането на труда, спазване на разпоредбите за работното време и почивките.

Работници от гръцка фирма протестират заради неизплатени заплати

„Проверките в летния сезон не са спирали. От петък се включват и колеги от страната, командировани в Бургас. Основно ще проверяваме временните, сезонните обекти. Целта е да защитим работещите там от нарушаване на техните права”, обясни директорът на Бургаската дирекция Павлин Васков.

В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО: Инспектори проверяват спазват ли се изискванията за храната, която се продава в парковете и край плажа

Към момента в Бургас са направени над 200 проверки. Има 80 нарушения, свързани с плащането и работното време. Установени са и 11 случая на хора без договори и само два на работещи непълнолетни.

От Инспекцията съветват работещите да отстояват правата си по Кодекса на труда и да не започват работа без договор.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.