Случаят поставя под съмнение хипотезата за дълготраен имунитет

Китайка на 68 години е с положителен тест за новия коронавирус, шест месеца след като е оздравяла от COVID-19, пишат DarikNews.bg.

Жената, която е на 68 години, е диагностицирана за втори път с COVID-19 на 9 август. Предишният й положителен тест за новия коронавирус е от 8 февруари, след което се е излекувала до края на месеца. Сега тя е под карантина и отново се лекува.

За повторното заразяване на жената са съобщили местните власти. Тя е от гр. Цзинджоу, който е съседен на първия епицентър на епидемията - гр. Ухан.
Преди месец беше съобщено за лекар в Израел, диагностициран с COVID-19 за втори път.

Това повдига въпроси за имунитета срещу болестта. Засега случаите на повторно заразяване не са научно доказани. Някои експерти обясняват тези съобщения с много продължително боледуване или неточни тестове. Други изтъкват, че се случва части от вируса да останат в тялото дори след оздравяване.

Предполага се, че преболедувалите от коронавирус имат някакъв имунитет, поне временно. Случаи като този обаче поставят под въпрос естествения имунитет. Освен притесненията за повторно заразяване, те насочват, че е възможно някои хора да боледуват много дълго и вирусът да остава в организма им.

Тестовете показват, че много преболедували имат антитела, които създават имунитет. Колко са те, обаче не е ясно. Според проф. Каръл Сикора само 10 процента от хората с COVID-19 развиват антитела.

В друго изследване на университета в Мелбърн всички обхванати 41 пациенти са развили антитела, но при повторно излагане те са били способни да се справят само с 14,1 процента от вирусите.

Антителата не са единствената ни защита срещу вируси. Т-клетките и В-клетките също помагат на организма да се бори с болести, но те по-трудно се откриват с наличните тестове. В изследването в Мелбърн възстановилите са пациенти са имали повече от тях, което показва, че този имунитет може да е по-силен от антителата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.