Хиляди са евакуирани

В продължение на стотици години индонезийският вулкан Синабунг беше спокоен, но преди 10 години се активизира. Сега отново започна да изригва пепел и пушек, а десетки хиляди жители на Суматра са евакуирани, пише БГНЕС.

Изхвърлената от вулкана маса достигна 1 000 метра височина, разказват от Института по вулканология в страната.

 

Вулкан изригна на остров Суматра, остави хиляди без дом

Нажежени облаци от пушек се спуснаха по склоновете на вулкана в югозападна посока.След това светещи облаци дим се движеха по склоновете на вулкана в посока юг-запад. Жителите бяха помолени да спазват безопасна дистанция от пет километра. За момента няма информация за загинали или ранени.

Мощна експлозия на вулкана Стромболи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вулканът се активизира преди няколко седмици. Около 30 000 души трябваше да напуснат домовете си от съображения за сигурност. Този месец в отделни населени места къщите, колите и улиците бяха посипвани няколко пъти с пепел.

 

При едно от изригванията му през 2010 г. загинаха двама души, други 17 станаха жертва на изригването му през 2014 г., а още 7 – през 2016 г. Синабунг е един от 120-те действащи вулкана в Индонезия, където има редовно вулканични изригвания и земетресения.

Експерти снимаха изригването на вулкан Попокатепетел (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Габриела Винарова