Президентът Доналд Тръмп приветства "новата зора" за Близкия изток

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа знакови споразумения, които нормализират отношенията на еврейската държава с Обединените арабски емирства и Бахрейн, като част от натиска за мира, спонсориран от американския президент Доналд Тръмп.

Израелският лидер подписа двустранни споразумения в Белия дом с външния министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан и външния министър на Бахрейн Абдулатиф ал-Заяни и тримата лидери подписаха съвместна декларация заедно с Тръмп.

Тръмп: Споразумението Израел-Бахрейн-ОАЕ е зората на нов Близък изток (ВИДЕО)

Президентът Доналд Тръмп приветства "новата зора" за Близкия изток на фона на подготовката от Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн да подпишат знаково споразумение с посредничеството на САЩ за нормализиране на отношенията.

„След десетилетия на разделение и конфликти отбелязваме зората на нов Близък изток“, каза Тръмп пред стотици присъстващи, събрали се на церемонията по подписването в Белия дом. "Ние сме тук днес следобед, за да променим хода на историята", каза Тръмп.

Премиерът Бенямин Нетаняху, поканен да подпише споразуменията заедно с външните министри на Бахрейн и ОАЕ, се присъедини към Тръмп, наричайки го исторически поврат.

"Този ден е повратна точка в историята, той предвещава нова зора на мира", каза Нетаняху на церемонията.

Израел въвежда строга 3-седмична изолация

Израелският министър-председател заяви още, че новият, спонсориран от САЩ шанс за мир, има потенциала да сложи край на арабско-израелския конфликт завинаги.

В обръщение външният министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан благодари лично на Нетаняху за „избора за мир и за спирането на анексията на палестински територии“.

Това е първият път, когато арабски държави установяват отношения с Израел след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

По време на подписването две ракети бяха изстреляни от контролираната от „Хамас“ Ивица Газа по Израел. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.