В устието на реката незабавно е обособена буферна зона на около 30 километра

Гърбат кит заседна в пълна с крокодили река в Австралия, след като очевидно се е объркал по време на миграцията. Три кита влизат в река "Ийст алигатор" в националния парк „Какаду“ миналата седмица. Животните са забелязани за първи път във вторник, заяви говорител на парка пред Си Ен Ен.

Спасиха белоглав лешояд край язовир „Студен кладенец” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Персоналът на парка внимателно наблюдава движението на кита. Говорителят заяви, че се смята, че другите два са напуснали района, въпреки че не могат да бъдат напълно сигурни. Учените не могат да кажат със сигурност какво се е случило, но предполагат, че грешен завой е най-вероятното обяснение на необичайното им поведение.

В устието на реката незабавно е обособена буферна зона на около 30 километра навътре по течението, където да се осигури благосъстоянието на животното и безопасността на хората, които биха могли да отидат в района с лодка.

Зоопарк лекува с марихуана стреса на слоновете

Доколкото знаем, това се случва за първи път, съобщават от парка. "Наблюдаваме ситуацията и работим с правителствените власти, за да събираме данни за това необичайно събитие. Създадена е експертна работна група за наблюдение на кита и изготвяне на планове за намеса, ако е необходимо", се казва в съобщението.

"Последното нещо, което искаме, е сблъсък между лодка и кит във води, които са пълни крокодили. Видимостта под водата е нула. Също така не искаме лодките да подгонят неволно кита нагоре по течението" , добавя от управата на парка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си