Радев говори пред журналисти, след като посети храма „Света София” по случай празника на столицата

Президентът Румен Радев настоя за законодателна промяна, която „да изчисти контрола над НСО”. На празника на София той коментира извеждането на протестиращи от сградата на Народното събрание в сряда.

„Служителите на НСО са действали по указания на стопанката на Народното събрание - г-жа Караянчева. Но проблемът, отново казвам, не е в НСО, той е в начина, по който се управлява държавата”, посочи държавният глава.

Гласуваме по избор – или на машина, или с хартиена бюлетина

Радев поиска по-ясен регламент за работата на службата. „Аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО. Това според мен е крайно време да се случи. Ако има призиви за закриване на Службата, то това може да стане само със закон. Защото само закон учредява тази служба”, категоричен е президентът.

Докато в пленарната зала се гласуваха последните текстове от Изборния кодекс, президентът вече беше готов с решение - ще му наложи вето.

„Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани. Има и икономически измерения този закон, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване. Категорично ще наложа вето на този закон”, допълни Радев.

БЛОКАДА НА ПАРЛАМЕНТА: Протестиращи влязоха и отказаха да напуснат сградата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отдавна има всички условия кабинетът да подаде оставка, смята още Румен Радев. По думите му протестът се радикализира и това било нормално.

„Всяко протакане задълбочава кризата. Управляващите се опитват да направят така, че да повлияят на изборите”, заяви Радев.

„България е част от Европа. Показателно е, че дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблем”, коментира президентът. И отново поиска оставките на кабинета и главния прокурор.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.