Вижте какво показват резултатите на учени от Великобритания

Учени от университета в Бат във Великобритания са установили, че пиенето на кафе на гладно може да наруши контрола на кръвната захар. Резултатите от изследването са публикувани в „British Journal of Nutrition“.

По време на експеримента група доброволци е била помолена да изпие подсладена напитка веднага след събуждане, равна по съдържание на калориите на типична закуска. Участниците от втората група първо са пили силно черно кафе и само половин час по-късно им е дадена напитка, съдържаща захар.

Какво да не слагаме в чая си (ГАЛЕРИЯ)

Снимка: iStock

След това били взети кръвни проби от субектите, за да се проверят нивата им на глюкоза, пише БГНЕС. Установено било, че пиенето на кафе преди закуска повишава кръвната захар с 50%. Според учените в дългосрочен план подобни скокове на този показател могат да доведат до нарушаване на толерантността на организма към глюкозата, което от своя страна увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Филмите, издигнали кафето на пиедестал (ГАЛЕРИЯ)

Авторите на изследването отбелязват, че не трябва да се отказвате напълно от сутрешното кафе - достатъчно е да закусите обилно, преди да го изпиете.

Кофеинът е вреден за бременните

Кафето намалява риска от рак, смятат учени

Учени дават рецепта за най-здравословното кафе

Кофеинът помага за логическото мислене, но не и на творчеството

Кажете сбогом на тези 8 сутрешни навика

Кафе, изплюто от прилеп, е хит в Мадагаскар (ВИДЕО)

Четири чаши кафе на ден помагат за отслабване

Коя храна разбужда по-добре от кафето

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.