Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици

Пандемията COVID-19 има "опустошително въздействие" върху службите за психично здраве в световен мащаб, заяви Световната здравна организация в понеделник, съобщи АФП.

Организацията предупреди, че психичното здраве е пренебрегнато в кризата, посочвайки проучване, проведено между юни и август, което разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави.

Докато 83 процента от анкетираните 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17 процента действително са определили пълното необходимо финансиране, се казва в съобщението.

Здравното министерство подпомага болници с COVID отделения

„Това е забравен аспект на COVID-19“, заяви директор на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии, подчертавайки спешната нужда от увеличено финансиране.

Преди пандемията страните са харчели по-малко от два процента от националния си здравен бюджет за психично здраве и се борят да отговорят на търсенето, каза СЗО. Това търсене сега се е увеличило драстично поради пандемията.

"Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите", се казва в изявлението на агенцията.

„Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство.“

Въпреки че всички региони на света са засегнати, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги. Проучването на СЗО установи, че 30 процента от страните съобщават за някои смущения в осигуряването на услуги, свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.

СЗО: Ситуацията сега е по-сериозна, отколкото през март

Превантивните услуги бяха силно засегнати, докато ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения. Организацията също така заяви, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка, като по-малко от една от 10 държави провеждат изследвания.

СЗО заяви, че оценките преди пандемията на коронавируса показват, че близо 1 трилион долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност. Проучванията обаче показват, че всеки долар, похарчен за основани на факти грижи за депресия и тревожност, има възвръщаемост от 5 долара.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.