Направени са общо 4 406 теста

България премина психологическата граница от 1000 заразени на ден. От Националния информационен център отчетоха нов рекорд - 1024 са новите заболели за последното денонощие. Това означава, че положителните резултати са малко над 23% от всички направени тестове, а те са 4 406. Излекуваните за денонощие са  210.

Затягат мерките срещу разпространението на COVID-19 по места (ОБЗОР)

И още една психологическа граница е премината днес - с починалите вчера 22-ма пациенти, броят на загубилите битката с коронавируса у нас вече е 1008. В същото време - по-големите градове обявиха затягане на някои мерки и повишаване на контрола дали те се изпълняват.

На фона на тревожните данни, новините от болниците в страната също не са добри – много от областните лечебни заведения бързо запълват капацитета си. А във Враца броят на заразените в онкологичния център станаха с 2-ма повече.

 

 

Още двама лекари от Комплексния онкологичен център във Враца са с положителна проба за коронавирус. Така броят на болните достига 20. Болницата е единственото такова специализирано заведение на  територията на Северозападна България и обслужва областите Враца, Монтана и Видин. От лечебното заведение са категорични, че към този момент работата не е застрашена, тъй като и без болните лекари, екипът е достатъчен, за да не блокира работата.

Всеки четвърти тестван за денонощието е бил положителен

На фона на увеличения брой болни в страната пък, специалистите са категорични, че вече има изграден алгоритъм за работа, затова много от настанените в болници дори не достигали до интензивните сектори.

„Когато се спазват правилата, нещата вървят. От февруари до момента опознахме вируса. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, дори вкъщи. Част от хората в болница не стигат до интензивно”, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според него настоящите мерки са достатъчни, но трябва да се спазват.

 „Носенето на маски може да намали до 30% честотата на заразените  - това е доклад, направен в Канада  от българин”, добави той. Д-р Симидчиев е категоричен, че начинът, по който в момента се лекуват заразените, е достатъчен. А по думите му всяко използване на допълнителна, нетествана досега терапия, е рискована.

 

 

Приключиха тестванията на потребителите и персонала в дома за възрастни с деменция Качулка, край Сливен. 16 са новозаразените, с което общия брой на положителните проби е 194.  Повечето заболели нямат симптоми. В края на седмицата изтича карантината на първите заразени служители. 

Репортери: Даниела Пехливанова, Мартин Георгиев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.