Преди две седмици те бяха осъдени за създаване и ръководене на престъпна организация

Гръцки съд нареди лидерът на неонацистката „Златна зора“ Никос Михалолякос и бившите му съратници незабавно за започнат излежаването на 13-годишните си присъди. Според инстанцията те могат да изчакат дългия процес по обжалването и зад решетките, съобщава БГНЕС.

Присъди за "Златна зора" от 5 до 13 години затвор

Преди две седмици те бяха осъдени за създаване и ръководене на престъпна организация. Тогава обаче не беше ясно кога ще започне формалното излежаване на присъдите им.  Съдия Мария Лепеноти в понеделник публично осъди искането на държавния обвинител повечето от осъдените да бъдат освободени временно в очакване на обжалването, което може да отнеме години. След решението на съда следва издаване на заповед за незабавното задържане на Михалолякос и приближените му.

Обявиха гръцката партия "Златна зора" за престъпна организация

Процесът срещу „Златна зора” започна след убийството на рапъра Павлос Фисас през 2013 г., който бе смъртоносно намушкан от членове на партията. При претърсване в домовете на членове на формацията през 2013 г. бяха открити огнестрелни и други оръжия, както и нацистки символи. За 62-годишния Михалолякос присъдата означава край на кариерата му на политик, чиято партия беше третата най-популярна в страната през 2015-та -  годината, в която започна процесът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

Редактор: Станимира Шикова