Премеирът Борисов призова по темата да се води диалог с родителите

„Взехме решение да направим носенето на маски в класните стаи задължително за учениците от 5-ти до 12-ти клас”. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев на правителственото заседание днес. Вчера около това решение се обединиха синдикати, училищни директори и експерти от Министерството на образованието и науката.

В клас - само с маски. За кои ученици ще важи мярката?

„Ние имаме най-либералния режим. Ако погледнете другите европейски страни, има само още три, които са като нас, но те също се отказват от този либерален режим”, посочи още той.

„Взехме решението за локален подход. Най-лесно е с голямата ножица да затворим всички, но това не е правилното решение. Правилнят подход е там, където е по-голям натиска, да има повече затваряне”, допълни Вълчев.

Борисов: Застояването вкъщи крие рискове - където няма зарази, децата да учат

Министърът на образованието заяви, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време. „Най-трудните дни за образователната система, ще дойде при традиционните грипни вируси. 20-30 000 деца се заразяват годишно и боледуват по данни на здравните власти”, посочи той.

Премиерът Бойко Борисов призова децата да учат приоритетно в клас, но при внимателно следене на броя заразени. По думите му локалното вземане на решения за преминаване от електронна среда на обучение към реална, остава най-правилният подход за учебните заведения. 

"Застояването на децата вкъщи носи своите рискове, обездвижване, губят мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които също ние отчитаме, когато взимаме решения. Там, където няма зараза децата да учат, на другите места много внимателно следете бройките, така че да щадим и учителите", заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът призова образователния министър за диалог с родителите при вземането на решения. А междувременно дестеки се обявиха против носенето на маски по време на час. Лекарите защитават мярката и припомнят: носенето на маска в час не е опасно за децата ни.

"Няма никакъв проблем. Този който носи маска, пази другия", посочи д-р Христо Димитров.

В основно училище "Бачо Киро" учат 900 деца, на които преподават 73 учители. Според директора на училището - Владимир Николов учителите ще се чувстват защитени, само ако децата са с маски. 

МОН взе окончателно решение за маските в час

"Никой не е умрял от носенето на маска, умрели са тези, които смятат, че това няма да ги предппази. Или ще им създадае дискомфорт", заяви Владимир Николов, директор на ОУ "Бачо Киро".

Вчера около задължителното носене на маски в час се обединиха синдикати, училищни директори и експерти от образователното министерство. В клас с маска и по график децата ще бъдат от 30-ти ноември.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.