Престъпна небрежност или опит за борба със заразата?

Децата, които получиха изгаряния в клас, след като бяха изложени на UV лампа, се възстановяват. Едно от тях вече се е върнало в училище. А родителите, дарили устройството за дезинфекция обясниха, че съжаляват за ситуацията. 

Родителите, които дариха UV лампата на училището в Бистрица, определиха случилото се недоразумение. Занесли лампата в училище, за да се ползва за дезинфекция 

ИНЦИДЕНТ В КЛАС: Ученици с изгаряния след излагане на UV лампа

„Съжаляваме за случилото се. Направихме всичко с най-добри намерения предвид ситуацията с пандемията“, казват родителите, дарили лампата.

„Детето се прибра от училище, като нямаше нищо ненормално в поведението му. Към полунощ дойде при мен със силни болки в очите и започна да плаче. Аз недоумявах какво се е случило. Опитах се да му отворя очите, но не успях. Съпругата ми погледна в групата на класа в интернет и се оказа, че има причина за състоянието му“, разказва Гергин Станиславов, родител на пострадалото дете.

„В първия учебен ден от доста време насам имаше еуфория и не сме обърнали достатъчно внимание, за което се извинявам”, заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ „Христо Ботев” в село Бистрица.

„Тази лампа е била закупена от добронамерени родители. Те обаче не са спазили процедурата за даренията. Те трябва да бъдат описани и с проследен произход. Учителят разпечатва кашончето, за да разчисти пространство на бюрото. Децата решават да я включат. Виждайки как свети, класният ръководител нарежда да бъде изключена“, добавя още тя. 

 

 

След пораженията по лицата на децата, лампата няма да се ползва в училището по никакъв повод. Взето е решение пострадалите третокласници да учат допълнително през следващата седмица, за да наваксат пропуснатия материал. 

След излъчването на репортажа ни в Новините, с нас се свърза българин, който живее в Ирландия и работи именно с такива лампи за дезинфекция в училища и болници. 

„Този вид техника има спецификация за разстоянието, на което е полезен. В една такава класна стая е много вероятно той да няма очаквания ефект“, казват специалисти.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.