Силните валежи се местят на изток

Десетки села и градове в Западна България все още са в плен на водната стихия. Местните хора и екипите на пожарната са в надпревара с времето, за да успеят да отводнят засегнатите къщи преди рязкото застудяване, което ще настъпи след два дни.

Мъгла и обилен снеговалеж на Шипка

В село Петърч са наводнени 50 къщи, някои от които - сериозно. В Костинброд засегнатите от водата сгради са около 10. Бедстващи хора към момента няма.

„Има проблем с една от детските градини, където е студено. В детското заведение в Петърч имаше изключително много вода снощи. Работният процес обаче не е спрян, за да бъдат приети децата”, каза кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

Вода заля пътя Бургас - Созопол

От пожарната твърдят, че не е удачно да започне отводняване на имоти в Петърч, докато не спадне нивото на р. Блато.

 

„60-70 см е водата в дома ни. Правихме опити да изградим дига, но тя беше отнесена. Дворът ни е под вода, а нивото й се покачва”, сподели една от пострадалите.

Според градоначалника положението е подобно и в други населени места с равнинен терен по поречието на реката. Има готовност за евакуация на населението, ако нивото на водата започне да се покачва. Сформира се комисия, която да оцени щетите.

Фандъкова: Опасност за населението в Столичната община няма

Остава критично положението в Нови Искър и населените места наоколо. Екипи на гражданска защита продължават да отводняват засегнати къщи. Голямо количество вода има и в дворовете на имоти в Мировяне. Екипи на пожарната продължават да отводняват. Има евакуирана възрастна жена, която е настанена в жилище на Столичната община.

„След като бъде отводнено, тогава ще имаме достъп. В близост до реката има около 34 имота, чиито дворове са наводнени”, коментира кметът на район „Нови Искър” Даниела Райчева.

 

 

Кристина Рангелова е една от потърпевшите, озовали се вчера във водния капан в квартал „Кумарица" в Нови Искър.

„Карах детето на детска градина. Озовах се във вода. Мислех си, че ще мога да преодолея препятствието, но колата изгасна. Водата беше над праговете й, може би до нейната половина. Като минаваха колите, водата се покачваше към прозорците”, разказа тя. И допълни: „Никой не дойде да ни помогне. Имаше и други закъсали автомобили”.
 
Обилен снеговалеж затруднява движението по старопланинските проходи. "Хаинбоаз" вече е затворен, сложна е ситуацията и на "Шипка".

ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ПОД ВОДА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортери: Вероника Димитрова, Румен Бахов, Николай Василковски 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.