Здравният министър издаде заповед за това

Първата стъпка към разхлабване на мерките вече е факт. От утре се разрешават и плановите операции. Новината идва на фона на рекорден брой преболедували COVID инфекцията у нас.

Момиченцето на Милена Кондева се появява на бял свят с лицева малформация. Първата от поредица операции е била насрочена за 21-ви декември, но заради наложените ограничения не се извършва. Всеки ден отлагане, казва Милена, е от решаващо значение.

„Може да доведе до изграждане на недобри хранителни и говорни навици. Според лекарите, колкото по-рано се направи такава операция на малко детенце, толкова по-добре”, обясни Милена.

Променят част от противоепидемичните мерки от утре (ЗАПОВЕД)

За много други пациенти отлагането на операция дори с час или два може да е животозастрашаващо. Такъв е случаят на възрастна жена, оперирана вчера в столична болница.

„70-годишна жена, която има сърдечно-съдово заболяване. Тя е била в няколко университетски болници, но тъй като колегите спазват правилата, не могат да направят планов прием. Вследствие на заболяването, тя прави тромбозиране на една артерия на ръката, губи 4-ри пръста, които вчера бяха отстранени”, коментира анестезиологът д-р Иван Колчаков.

Възобновяват се плановите операции

Въпреки че заповедта на здравния министър влиза в сила от утре, повечето болници ще стартират плановия си прием от понеделник заради нуждата от няколко дни за организация на работата. Преди да бъдат приети, пациентите ще преминават през задължителен антигенен тест за коронавирус.

„Все още нямаме яснота кой ще прави заплащането. Когато тези процедури се правят по заповед на министъра, не би следвало да са за сметка на здравните заведения”, посочи д-р Колчаков.

Най-важното е, че за пациентите антигенните тестове ще бъдат безплатни. Милена вече може да си отдъхне, защото след дълго чакане дъщеря ѝ скоро ще бъде оперирана.

„Най-хубавата новина, която мога да чуя. Живи и здрави, на 20-и януари моето момиченце ще претърпи първата операция, която силно се надявам, че ще бъде успешна”, заключи Кондева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.