Това може да забави преструктурирането на собствеността на технологичния гигант

Южнокорейски съд осъди вицепрезидентът и фактически шеф на Samsung Electronics Лий Джей-Йонг на две години и половина затвор, което може да забави преструктурирането на собствеността на технологичния гигант след смъртта на неговия баща през октомври.

Той беше осъден за подкуп в размер на 29,8 милиарда спечелени (27,4 милиона щатски долара), но през 2018 г. Апелативният съда намали присъдата на две години и половина условно. Година по-късно обаче Върховният съд върна делото, като южнокорейските прокурори поискаха деветгодишна ефективна присъда.

Южнокорейската прокуратура поиска 9 години затвор за шефа на Samsung

Решението също така бетонира голямата промяна във възгледа на Южна Корея за неправомерни действия, извършени от собствениците на мощните конгломерати в страната, които доведоха до икономическия възход на страната след Корейската война.

Лий Джей-Йонг, 52-годишният най-голям бизнесмен в страната, излежа една година в затвора за подкуп на Чой Сун-Сил - съдружничка на бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе - в опит да осигури правителствена подкрепа, след като наследи на поста своя баща, вече покойния председател на Samsung Лий Кун-хий.

Времето на Лий Джей-Йонг в затвора ще се отчита спрямо последната му присъда.

В началото на миналата есен Лий Джей Йонг пък беше обвинен в Южна Корея в нарушаване на законите за капиталовия пазар и нарушаване на професионалното доверието.

Почина президентът на Samsung

Засега Лий Джей-Йонг ще бъде отстранен от вземането на важни решения в Samsung Electronics, като това става в момент, когато технологичният гигант се стреми да изпревари своите конкуренти. Той също така няма да може да контролира пряко процеса на наследяване на своя баща, което е от решаващо значение за запазването на контрола върху Samsung.

Анализатори и икономисти смятат, че с днешното решение няма да бъдат засегнати ежедневните операции на технологичния гигант, но може да бъде засегнато взимането на по-мащабни дългосрочни решения, чиито резултати често се виждат само след години, както и големи промени в персонала и сделки по сливане и поглъщане на компании.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха след днешното решение с близо 3,5%, отбелязвайки най-голям дневен спад от пет месеца насам.

Samsung затвори завод в Южна Корея заради заболял от коронавируса

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БНР