При нападенията загинаха 16 души, 140 бяха ранени

Приключи процесът срещу трима мъже, заподозрени, че са замесени в два джихадистки атентата, отнели живота на 16 души в Каталуния през август 2017 г., съобщи Франс прес.

Мохамед Шемлал и Дрис Укабир са съдени по обвинение в принадлежност към групировка, извършила нападение, а третият обвиняем, Саид Бен Яза, е заподозрян, че си е сътрудничил с групировката.

Арестуваха каталунски сепаратисти, които планирали атентати в Испания

Съдът, който чу показанията на над 200 свидетели, предстои да обяви решението си, което може да стане след няколко седмици.

„Не знаех какво ще стане в Барселона или в Камбрилс. Не споделям екстремистките идеи на Даеш”, заяви днес 23-годишният Шемал в заключителното си изявление.

Прокуратурата иска той да бъде осъден на 41 години затвор. Шемал бе ранен при инцидентен взрив на експлозиви, които групировката е подготвяла с цел извършване на атентати.

Дрис Укабир, който е наел използвания от нападателите автомобил, каза, че не си е представял, че той ще бъде използван, за да бъдат умишлено прегазени хора. Укабир може да бъде осъден на 36 години затвор.

Атентаторите от Испания планирали и трето нападение (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прокуратурата поиска 8 години лишаване от свобода за третия обвиняем.

Атентатите, за които пое отговорност „Ислямска държава”, бяха извършени на 17 и 18 август 2017 г. в Барселона и в намиращия се на 100 км на юг курорт Камбрилс. И при двете нападения бяха прегазени хора с автомобили, при което загинаха 16 души и бяха ранени 140.

Шестимата преки извършители на атаките бяха убити от полицията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Редактор: Георги Генов
Източник: БТА