Младият виртуоз се сдоби с инструмента след благотворителна кампания

12-годишен пианист получи най-скъпия подарък в живота си - пиано. Кой е Костадин Кошничаров, за когото преди време само за дни бяха събрани пари за скъпия музикален инструмент? 

СКРИТИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ: Безплатни уроци за деца от институции

Любимото занимание на шестокласника е да свири на пиано. Косьо, както всички го наричат, свири от 6-годишен, а според музикалните педагози и специалисти се отличава с изключителен талант и специфичен усет към музиката.

„Той още от първия момент, в който стъпи на пианото, показа, че има едно много по-различно отношение към него. Майка му и баща му, казаха, че никога не са мислили да го занимават с музика”, разказа музикалният педагог Юлия Ненова.

Косьо обаче нямал пиано, въпреки че печелил награда след награда. Акустичното пиано струвало 11 хиляди лева, които семейството на младия виртуоз нямало. Така се ражда идеята за кампанията по събиране на средства „Пиано за Косьо”.

МУЗИКА ВЪВ ВОДАТА: Роял на сал в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

„Забелязахме, че му е необходим инструмент, защото вкъщи се упражняваше на едно дигитално пиано и две наши познати организираха базар”, разказа майката на Косьо Евелина Диамандиева.

За броени дни сумата за важния музикален инструмент е събрана. Новата придобивка на Косьо се оказва от изключителна важност. 12-годишният пианист вече притежава над 30 награди от национални и международни конкурси, покорявайки големите сцени в Италия, Япония и Испания. Косьо вече е реализирал и свой концерт с оркестъра на Бургаската опера. Споделя, че от особена важност за него е добрият диригент.

„Ти си солист, ако сбъркаш нещо, всички ще го чуят. Да, диригентът е най-важен в оркестъра. Трябва да има един специален човек, който да контролира силата на звука и бързината, с която свирят”, смята младият виртуоз.

Дете чудо написа валс за изолацията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Като всяко момче на тази възраст, и Косьо обича комиксите. Шестокласникът има и друго увлечение - това по нумизматиката и антиките. В колекцията му от монети особено любими са му пенсове и койцери от миналия век. А в моментите, в които почива, Косьо чете. Познава историята на музиката през отминалите епохи, живота и творчеството на композиторите. А освен любимото си пиано, Косьо ни показва още няколко от любимците си - лабрадорът Марвин и двете котета Гизмо и Мишо.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.