Пунктът за ваксиниране в болница „Свети Иван Рилски” остава затворен от снощи

Липса на ваксини спря имунизацията в денонощния кабинет в столичната болница „Иван Рилски“. Лични лекари в страната също продължават да се оплакват от недостиг на дози. На този фон правителството отчете рекорден брой ваксинирани българи за ден.

С новоразкритите пунктове за ваксиниране, страната вече разполага с 352-а. Днес денонощният такъв в болница „Свети Иван Рилски” обаче се оказа работещ само на хартия.

Пунктът за ваксиниране в болница „Свети Иван Рилски” остава затворен от снощи – поради липса на ваксини.

Денонощният пункт в болница "Свети Иван Рилски" спря работа

Затова десетки хора, дошли за ваксинация, си тръгнаха без да я получат:  

От столичното РЗИ отговориха за NOVA, че доставка с ваксини към болницата е направена. А от там заявиха, че става дума за около 25 дози, което обезмисля работата на кабинета.

Аналогична е ситуацията и при личните лекари. В 29-то ДКЦ в София обясниха, че и тази сутрин чакали куриер с надежда, че ще дойде с  пълна чанта с ваксини. До тях обаче не стигат и днес:

Д-р Захаринка Гочева сподели, че при нея има записани около 120 човека, за които в момента тя няма ваксини.

AstraZeneca ще достави два пъти по-малко ваксини от договореното за ЕС

След запитване, от Здравното министерство признаха, че са притеснени от ситуацията с намалените доставки на AstraZeneca. Именно от тях страната ни е поръчала най-много дози. В момента здравните власти преговарят с компанията, но решение на казуса на този етап няма.

А на фона на проблемите с доставките, от здравното министерство си поставиха положителна оценка:

По думите на здравния министър прави изключително добро впечатление темпът, който успяваме да задържим в страната за ваксиниране.

"Ваксинирането върви в прекрасен темп. Над 17 000 и заедно с броя на оздравелите, плюс 150 000 ваксинирани, вече минаваме 350 000 щит, който имаме отпред, пред пандемията", заяви пък премиерът Борисов.

Данни колко са желаещите да се ваксинират все още няма. А за бъде получен сертификат за ваксинация, е необходимо човек да има поставени и двете дози. Ако имаме електронен подпис, можем да го получим от електронното си медицинско досие, ако не от личния лекар или пункта, в който сме се ваксинирали.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.