Решението се очаква в петък

Ваксината на американската компания Johnson & Johnson е ефективна и безопасна. Това обяви здравният регулатор на Съединените щати. Очаква се още утре Комисията от независими експерти на регулатора да се събере, за да реши дали да позволи употребата на ваксината в страната.

Досега Johnson & Johnson не бяха коментирали ефективността на своя препарат. Тестовете сред 44 000  души сочат, че ваксината е 85 %  ефективна в предотвратяването на тежки случаи на коронавирус. Срещу южноафриканската мутация на вируса тази ефективност пада до 57 %, но това все още е добър показател.

 

 

 

Ваксината на Johnson & Johnson има предимството да се съхранява в обикновени хладилници. Освен това се поставя само една доза.

"Препаратите на Phizer и Moderna показват 94-95 % ефикасност. Ваксината на Johnson & Johnson показва 72 % в изпитванията в Съединентие щати. Ще си кажете - това е значително по-ниско. На практика не е така. Директно сравнение е трудно да се направи, защото условията не са същите. Най-главният показател при новата ваксина е следният. Тя предотвратява практически 100 % нуждата от влизане в болница и смъртните случаи. Когато се борим с пандемия, това е най-важният показател", заяви Джон Уайт, главен експерт на медицинския портал webMD.

ПО ПРОГРАМА НА ООН: Доставят 2 млрд. дози на бедни държави

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.