Коментар на Таня Цанева и проф. Михаил Константинов

„Не съм съгласна с колегите от районните избирателни комисии, че за тези избори протоколите са по-сложно направени от ЦИК. Те са такива, каквито ги изисква законът”. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева в студиото на „Здравей, България”.

„Най-тежко ще бъде за трите районни избирателни комисии  в София, защото тук има най-много секции и протоколи, които трябва да се обработят”, каза още тя.

Кога ще са готови резултатите от изборите

„Протоколите са такива, защото тази година имаме 30 политически субекта. През 2017 г. те са били 20. Всеки от тях има по-големи листи с повече кандидати. Освен хартиени бюлетини тази година имаме и машинно гласуване в 9 390 секции”, обясни още Цанева.

Според председателя на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов в сегашната ситуация има няколко неблагоприятни обстоятелства, които се струпват накуп.

„Едно от най-неприятните е, че ще накараме всяка секционна комисия да извърши 400 пъти действието сумиране на числа. Това ще се прави от комисия, която е абсолютно изтощена. Сумирането може да се извърши от компютри, които са измислени за тази цел”, смята той.

„Работата е минимум три пъти и половина повече спрямо 2017 г., а сроковете са същите”, коментира Константинов.

Още по темата гледайте във видеото.